کد خبر: 342285
۰
۰
نسخه چاپی

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد

- مجید نعمتی: فرهنگ ایرانیان در طول تاریخ با هم نوع‌دوستی و دستگیری از محرومین عجین بوده است. این روحیه کمک به هم نوع با گرایش مردم ایران به اسلام، گسترش و سرعت مضاعفی گرفت و اکنون شاهدیم در هر کوی و برزن، عده‌ای در تلاش هستند تا غمی از دلی بزدایند و اشکی از چشمی پاک کنند. مساجد در این راه، نقش محوری را ایفا می‌کنند.

مساجدی که ستون خیمه محله‌های شهری شده‌اند و نمازگزارانی که یکدیگر را به تلاش برای خدمت به محرومین توصیه می‌کنند و گوی سبقت از یکدیگر می‌ربایند، اما آنچه موجب بی‌نیازی بسیاری از خانواده‌های نیازمند از کمک‌ها خیریه می‌شود، ایجاد اشتغال و توانمندسازی آنها در چرخه تولید کشور است.

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد

یکی از مساجدی که اقدام به ایجاد اشتغال کرده است، مسجد امام محمدتقی علیه السلام در خیابان امامزاده ابراهیم (ع) قم است. حجت الاسلام شوندی امام جماعت این مسجد، در قالب کمک‌های مومنانه به حمایت از خانواده‌های کم بضاعت پرداخته و سپس با همکاری پایگاه بسیج، مرکز نیکوکاری امام محمدتقی علیه السلام را راه اندازی کرده است.

به گفته ویِ، این مرکز نیکوکاری حدود ۷۰ خانواده را زیر پوشش دارد و در چند زمینه به حمایت از خانواده‌های کم بضاعت می‌پردازد و در این مسجد، خانواده‌های نیازمند با کمک معتمدین محل و نمازگزاران شناسایی می‌شوند و گاهی نیازمندان با مراجعه حضوری تقاضای کمک می‌کنند و پس از ثبت مشخصات این خانواده‌ها، ناظرین مرکز خیریه، به صورت میدانی به وضعیت سنجی آنها می‌پردازند و براساس همین وضعیت سنجی، خانواده‌ها اولویت بندی می‌شوند؛ سپس با کمک خیرین محل، به تهیه بسته‌های معیشتی و توزیع آن بین خانوارها می‌پردازند.

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد
کمک‌های معیشتی مسجد امام محمدتقی علیه السلام

اهالی مسجد امام محمدتقی علیه السلام با ایجاد یک صندوق قرض‌الحسنه، به خانواده‌های نیازمند برای حل مشکلات زندگی یا ایجاد اشتغال وام‌های قرض‌الحسنه می‌پردازند. در بعضی موارد، ساختمان محل زندگی خانواده‌ها با خرابی‌هایی مواجه شده است که اهالی مسجد، اعضای مرکز نیکوکاری و پایگاه بسیج به صورت جهادی به تعمیرات می‌پردازند.

حجت الاسلام شوندی گفت: به خانواده‌هایی که دارای بیماری موقت یا دائم هستند، هزینه دارو و درمان پرداخت می‌شود و در بعضی موارد هم افراد بیمار با نامه نگاری مرکز خیریه مسجد، به بخش‌های درمانی معرفی می‌شوند تا مساعدت لازم صورت گیرد، همچنین وسایلی مانند یخچال، کولر، بخاری و سایر وسایل لازم با کمک خیرین برای خانواده‌های نیازمند تهیه می‌شود و در مواردی نیز هزینه جهیزیه تأمین می‌شود.

امام جماعت مسجد امام محمدتقی علیه السلام افزود: پس از برداشتن گام‌های قبلی برای حمایت از نیازمندان در این مسجد و مرکز خیریه، کارگروه اشتغال با هدف بی نیازسازی خانواده‌ها از کمک‌های خیریه، تشکیل و طرح‌های مختلفی برای راه اندازی مشاغل خانگی مخصوصاً برای زنان سرپرست خانوار مطرح شد. سرانجام در زیرزمین مسجد، کارگاه کوچک خیاطی برای زنان سرپرست خانوار تأسیس شد.

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد
حجت الاسلام شوندی
امام جماعت مسجد امام محمدتقی علیه السلام

توضیحات بیشتر در مورد این طرح را از طاووسی مسئول کارگاه زنان سرپرست خانوار در این مسجد خواستار شدیم و وی به ارائه توضیحاتی درباره فعالیت‌های مرکز پرداخت و گفت: بیش از یک‌سال است که واحد مردم یاری در مسجد فعال شده است و با شناسایی خانواده‌های نیازمند، در زمینه‌های مختلف به حمایت از آنها پرداختیم.

طاووسی افزود: در این مسیر، با خانواده‌هایی مواجه شدیم که بخاطر بیکاری، احتیاج به کمک پیدا کرده بودند و به دنبال شغل و درآمدی بودند تا بتوانند خودشان بار زندگی را به دوش بکشند. لذا بحث اشتغال، به عنوان یکی از اهداف اصلی تعیین شد و کارگروه اشتغال نیز در همین زمینه شکل گرفت.

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد
جلسه کارگروه اشتغال مسجد امام محمدتقی علیه السلام

وی به نحوه شکل‌گیری این کارگاه اشاره کرد و گفت: قبلاً این طرح در مسجد امام حسین علیه السلام در همان منطقه اجرا شده بود و با دادن وام به یک خانم ماهر در صندل دوزی و اجاره کردن یک مغازه برای وی، یک کارگاه صندل دوزی پایه گذاری شد و با آموزش سایر بانوان و دادن وام به آنها برای تهیه چرخ صندل دوزی، برای چندین خانواده، اشتغال آفرینی صورت گرفت.

طاووسی ادامه داد: این الگو در همین مسجد نیز پیاده شد و با کمک خیرین، بسیج و سپاه و بودجه‌ای که به این امر اختصاص دادند، یک کارگاه دایر گردید و مجهز به ۶ چرخ خیاطی شد که با این تعداد چرخ می‌توانیم هفت شغل به صورت مستقیم ایجاد کنیم.

وی افزود: زنان سرپرست خانوار در این کارگاه به خیاطی و تولید لباس‌های تریکو می‌پردازند و در همین کارگاه توانستند مشکلات خانواده خود را تا حدودی حل کنند.

مسجد، محل توانمندسازی خانوار در تولید و اقتصاد
کارگاه خیاطی در زیرزمین مسجد امام محمدتقی علیه السلام

مسئول کارگاه خیاطی مسجد امام محمدتقی (ع) ادامه داد: این کارگاه در حدود ۳ ماه قبل با یک خانم خیاط سرپرست خانوار دایر شد و اکنون ۴ نفر در این کارگاه مشغول به کار هستند. ما اکنون در ابتدای راه هستیم؛ فعلاً از یک تولید کننده سفارش می‌گیریم و بانوان در این کارگاه به آماده سازی این سفارش‌ها می‌پردازند. در گام‌های بعدی به دنبال مستقل شدن این کارگاه هستیم.

وی تصریح کرد: میزان حقوق بانوان براساس میزان فعالیت و سرعت، متفاوت است و ماهیانه از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان درآمد دارند.

طاووسی با اشاره به اثرات مثبت این حرکت در خانواده‌های شاغل، گفت: مهمترین بعد کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار، ایجاد اعتماد به نفس امید به توانایی‌های خانوادگی در آنها است.

یکی از کارکنان کارگاه خیاطی عنوان کرد: زمانی که به این کارگاه آمدم، آشنایی چندانی با خیاطی نداشتم و به کمک همکارم که در خیاطی ماهر بود، این هنر را نیز یاد گرفتم.

وی افزود: اکنون ماهیانه حدود ۲ میلیون تومان درآمد دارم ولی اگر سرعت و زمان خود را افزایش دهم، درآمد بیشتری خواهم داشت.

این خیاط کارگاه گفت: اشتغال به این کار باعث شد که برای حل مشکلات خانواده خود تا حدود زیادی بی نیاز از مرکز خیریه شدم و همچنین عزت نفس و آبروی من حفظ شد؛ اعتماد به نفس پیدا کردم و به آینده امیدوارم.

به نظر می‌رسد که بهترین راه برای کمک به بسیاری از خانواده‌های نیازمند، ایجاد یک راه درآمد ثابت برای آنها است که این امر با ایجاد اشتغال صورت می‌گیرد. از جمله مزیت‌های این اشتغال زایی این است که خانواده نیازمند، از حالت مصرف کننده ثروت به تولید کننده ثروت تغییر وضعیت می‌دهد و سهم خود را در پیشبرد تولید ایفا خواهد کرد. همچنین عزت نفس و احترام و آبروی خانواده نیازمند حفظ خواهد شد و با استقلال مالی خانواده نیازمند، روحیه امیدواری و اعتماد به نفس در اعضای خانواده تقویت خواهد شد. مهیا شدن زمینه پیشرفت، بهبود شرایط زندگی برای خانواده‌های نیازمند و ایجاد زمینه برای کسب و کار، از دیگر مزیت‌های اشتغال زایی است.

منبع : مهر

قم پرس منتظر دریافت اخبار و پیام های هموطنان عزیز می باشد.

آپلود عکس

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید